Πάστα φλώρα με μαρμελάδα δαμάσκηνο και καρύδια
Και να σκεφτεί κανείς πως ξεκίνησα να τρώω αυτό το γλυκό, τα τελευταία 4 - 5 χρόνια!
Και το εκτίμησα απεριόριστα! Οι παραλλαγές πολλές! Τόσο στη ζύμη όσο και στην μαρμελάδα! Αλλά και στην διακόσμηση! Οπότε...δεν το βαριέμαι ποτέ!
Δεν θα πω άλλα...γράφω τα υλικά:
300 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις και λίγο ακόμη για το άνοιγμα τού φύλλου
80 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
70 γραμμάρια καρύδια ψιλοκομμένα και άλλα 20 τεμάχια περίπου για την διακόσμηση
100 γραμμάρια βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 αυγά
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
3 κοφτά κουταλάκια τού γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
1 κουταλιά τής σούπας ηλιέλαιο
Εκτέλεση
Στον κάδο τού μίξερ ρίχνεις το βούτυρο και την ζάχαρη .Ξεκινάς να χτυπάς και προσθέτεις το αλάτι. Συνεχίζεις μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Προσθέτεις τα αυγά ένα ένα και τα ενσωματώνεις και αυτά στο μείγμα.
Προσθέτεις τα καρύδια, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα και τέλος το αλεύρι λίγο λίγο.
Αφού έχει γίνει το ζυμάρι, τελειώνεις την διαδικασία με λίγο ζύμωμα στο χέρι. Σκεπάζεις κι αφήνεις να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 °C
Αλείφεις την ταρτιέρα με το ηλιέλαιο και προσθέτεις λίγο αλεύρι.
Χωρίζεις από το ζυμάρι το 1/3 για να το χρησιμοποιήσεις για την διακόσμηση.
Το υπόλοιπο ζυμάρι το τοποθετείς ανάμεσα σε 2 φύλλα λαδόκολλας και ανοίγεις ένα φύλλο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα, έτσι ώστε να καλυφθούν τα τοιχώματα.
Με την βοήθεια τής λαδόκολλας το αναποδογυρίζεις στην ταρτιέρα και το στρώνεις ομοιόμορφα.
Κόβεις από τα τοιχώματα όση ζύμη περισσεύει και την προσθέτεις στο 1/3 που έχεις κρατημένο.
Απλώνεις στην επιφάνεια τής τάρτας την μαρμελάδα της επιλογής σου.
Στον πάγκο ρίχνεις λίγο αλεύρι και ανοίγεις ένα φύλλο λεπτό.
Κόβεις λωρίδες και στολίζεις - σκεπάζεις την τάρτα.
Στα κενά που δημιουργούνται βάζεις τα καρύδια
Ψήνεις για 30 - 35 λεπτά στους 180°C
Αφήνεις να κρυώσει καλά και στολίζεις με άχνη ζάχαρη
Υ.Γ Δεν μπόρεσα να κρατηθώ και το έκοψα νωρίτερα 😅 Ήταν πεντανόστιμο!
Εδώ μπορείς να δεις βίντεο με την παρασκευή τού γλυκού.
Η έμπνευση για την συγκεκριμένη συνταγή είναι από www.lazzaris.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου