Ντολμαδάκια γιαλαντζί με τέλειες αναλογίες😉
Αγαπημένο το σημερινό φαγητό! Εμένα μού "μυρίζει" μαμά! Σα να τη βλέπω καθισμένη εκεί στη γωνιά της, να τυλίγει ατελείωτα ντολμαδάκια! Μέχρι τον αριθμό 500 κατάφερε να τυλίξει για τραπέζι Καθαροδευτεριάτικο!
Άμυαλη εγώ, δεν έγραψα ποτέ την συνταγή της, λες και μια ζωή θα ήταν εδώ, να τα φτιάχνει με το μεράκι και την μαστοριά της...
Όχι, δεν θα μελαγχολήσω😊
Θα σού πω για την δική μου συνταγή, κυρίως όμως θα σου πω για τις αναλογίες τών υλικών, μιας και αυτό ήταν που με μπέρδευε και... ή περίσσευε πολλή γέμιση ή δεν μου έφτανε😉
Κάτι που έχει μεγάλη σημασία είναι το μέγεθος τών αμπελόφυλλων. Εγώ χρησιμοποίησα μεσαίου - προς μικρό μέγεθος φύλλο, 90 στον αριθμό! Τα 7 που ήταν λίγο σχισμένα, τα τοποθέτησα στον πάτο τής κατσαρόλας (πλατιά και ρηχή) και τα 83 τα τύλιξα.
Υλικά για 83 μικρά ντολμαδάκια
90 αμπελόφυλλα (τα 7 μπήκαν στον πάτο τής κατσαρόλας)
200 γραμ. ελαιόλαδο
300 γραμ.ρύζι καρολίνα
200 γραμ.ξερό κρεμμύδι (ένα μεγάλο)
100 γραμ.φρέσκο κρεμμύδι (6 κανονικού μεγέθους)
40 γραμ.άνιθο
30 γραμ.μαϊντανό
300 γραμ.νερό για την πρώτη φάση προετοιμασίας
700 γραμ.νερό για το κυρίως μαγείρεμα
Ξύσμα από 1 λεμόνι και χυμό από 2 λεμόνια
Αλάτι, πιπέρι και 1 κουταλάκι τού γλυκού ξερό δυόσμο
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζω το μισό ελαιόλαδο, και τα δύο είδη κρεμμυδιού ψιλοκομμένα.
Τα σωτάρω καλά για 5 λεπτά, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Προσθέτω το ρύζι και συνεχίζω το σωτάρισμα για 2-3λεπτά.
Στη συνέχεια, ρίχνω τα 300 γραμ.νερό, και αλατοπιπερώνω.
Χαμηλώνω τη φωτιά και με κλειστό το καπάκι σιγοβράζω για 5 λεπτά.
Προσθέτω τον άνιθο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο και το ξύσμα λεμονιού, ανακατεύω καλά και αφήνω στην άκρη.
Αφού ολοκληρωθεί η πρώτη φάση προετοιμασίας, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε με τα αμπελόφυλλα.
Τα δικά μου αμπελόφυλλα είναι μαζεμένα από την δική μας κληματαριά από πέρυσι. Διατηρημένα σε βάζο, το μόνο που είχα να κάνω, ήταν να τα βγάλω και να τα ξεπλύνω καλά και να τα αφήσω να στραγγίξουν.
Με την πλευρά που τα νεύρα τού φύλλου είναι εμφανή, να είναι προς τα πάνω, ενώ η λεία πλευρά του ακουμπά στο τραπέζι, βάζω ένα κουταλάκι τού γλυκού από την γέμιση και τυλίγω όπως φαίνεται στις παρακάτω φωτογραφίες.
Αφού τα έχω τυλίξει, τα τοποθετώ στην κατσαρόλα, πάνω από τα στρωμένα φύλλα που αναφέρω πιο πάνω και όπως δείχνει η φωτογραφία.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου