Η τούρτα τής γιαγιάς La torta della Nonna
Καιρό πολύ είχα να αναρτήσω κάποια συνταγή. Βλέπεις δεν προλαβαίνω! Αλλά σήμερα το πήρα απόφαση! Κι έχω μια συνταγή... όνειρο! Είναι ένα κλασσικό και παραδοσιακό ιταλικό γλυκό. Από τα καλύτερα συνοδευτικά τού καφέ!
Η τούρτα τής γιαγιάς λέγεται και πρόκειται για μια σκεπαστή τάρτα λεμονιού!
Η συνταγή χωρίζεται σε δύο μέρη.
Πρώτα φτιάχνουμε την κρέμα και κατόπιν την ζύμη.
Υλικά για την κρέμα:
Μισό λίτρο γάλα
40 γραμ. κορν φλάουρ ή αλεύρι
2 κρόκους αυγών
80 γραμ. ζάχαρη
2 πολύ λεπτές φλούδες λεμονιού (μόνο το κίτρινο μέρος)
Ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή μια δόση βανιλίνης
Παρασκευή κρέμας
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το κρύο γάλα και το κορν φλάουρ κι ανακατεύουμε ως να διαλυθεί.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τούς κρόκους, την βανίλια και τις φλούδες λεμονιού.
Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε στην εστία.
Σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.
Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού κι αφήνουμε την κρέμα στην άκρη για να κρυώσει, μέχρι να φτιάξουμε την ζύμη.
Υλικά για την ζύμη
500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
250 γραμ. βούτυρο φρέσκο και κρύο από το ψυγείο
250 γραμ. ζάχαρη
2 αυγά
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Λίγο κουκουνάρι
Λίγη ζάχαρη άχνη για το στόλισμα
Παρασκευή ζύμης
Σ' ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο σε κύβους και παγωμένο.
Το ανακατεύουμε με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα.
Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την ταρτιέρα
Μετά από μισή ώρα, βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε δύο μέρη.
Πάνω σε μία λαδόκολλα ανοίγουμε το ένα φύλλο ζύμης τόσο όσο να καλύψει την επιφάνεια και τα τοιχώματα τής ταρτιέρας.
Απλώνουμε και στρώνουμε την κρέμα
Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο, όπως κάναμε και με το πρώτο και σκεπάζουμε την κρέμα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου