Η τούρτα τής γιαγιάς La torta della Nonna

 

   Καιρό πολύ είχα να αναρτήσω κάποια συνταγή. Βλέπεις δεν προλαβαίνω! Αλλά σήμερα το πήρα απόφαση! Κι έχω μια συνταγή... όνειρο! Είναι ένα κλασσικό και παραδοσιακό ιταλικό γλυκό. Από τα καλύτερα συνοδευτικά τού καφέ!

Η τούρτα τής γιαγιάς λέγεται και πρόκειται για μια σκεπαστή τάρτα λεμονιού!

Η συνταγή χωρίζεται σε δύο μέρη.

Πρώτα φτιάχνουμε την κρέμα και κατόπιν την ζύμη.


Υλικά για την κρέμα:

Μισό λίτρο γάλα

40 γραμ. κορν φλάουρ ή αλεύρι

2 κρόκους αυγών

80 γραμ. ζάχαρη

2 πολύ λεπτές φλούδες λεμονιού (μόνο το κίτρινο μέρος)

Ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή μια δόση βανιλίνης


Παρασκευή κρέμας

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το κρύο γάλα και το κορν φλάουρ κι ανακατεύουμε ως να διαλυθεί.

Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τούς κρόκους, την βανίλια και τις φλούδες λεμονιού.

Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε στην εστία. 

Σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα.

Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού κι αφήνουμε την κρέμα στην άκρη για να κρυώσει, μέχρι να φτιάξουμε την ζύμη.


Υλικά για την ζύμη

500 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

250 γραμ. βούτυρο φρέσκο και κρύο από το ψυγείο

250 γραμ. ζάχαρη

2 αυγά

Ξύσμα από ένα λεμόνι

Λίγο κουκουνάρι

Λίγη ζάχαρη άχνη για το στόλισμα


Παρασκευή ζύμης

Σ' ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι και το βούτυρο σε κύβους και παγωμένο.

Το ανακατεύουμε με τα δάχτυλα μέχρι να γίνει σαν ψίχουλα.



Μετά προσθέτουμε την ζάχαρη, τα αυγά και το ξύσμα και ανακατεύουμε με τα χέρια ως να γίνει η ζύμη, χωρίς όμως να την "ταλαιπωρήσουμε" πολύ και να ζεσταθεί πολύ το βούτυρο. Αμέσως μετά την βάζουμε στο ψυγείο για μισή ώρα.


Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε την ταρτιέρα


Μετά από μισή ώρα, βγάζουμε την ζύμη από το ψυγείο και την χωρίζουμε σε δύο μέρη.

Πάνω σε μία λαδόκολλα ανοίγουμε το ένα φύλλο ζύμης τόσο όσο να καλύψει την επιφάνεια και τα τοιχώματα τής ταρτιέρας.



Το στρώνουμε στο σκεύος πιέζοντας καλά στην βάση και τα τοιχώματα και ανοίγουμε τρύπες με ένα μαχαίρι. Όση ζύμη περισσέψει την προσθέτουμε στο δεύτερο κομμάτι.

Απλώνουμε και στρώνουμε την κρέμα


Ανοίγουμε και το δεύτερο κομμάτι ζύμης σε φύλλο, όπως κάναμε και με το πρώτο και σκεπάζουμε την κρέμα.



Ανοίγουμε τρύπες με μία οδοντογλυφίδα μέχρι την βάση τής ταρτιέρας.


Πιέζουμε καλά να κλείσει γύρω από τα τοιχώματα και ρίχνουμε στην επιφάνεια λίγο κουκουνάρι.


Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C για 50 λεπτά. 


Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να κρυώσει για τρεις ώρες.
Μετά, ρίχνουμε ζάχαρη άχνη και απολαμβάνουμε! 
Τραγανή εξωτερικά και βελούδινη εσωτερικά κάνει τέλειο ταίριασμα με τον καφέ!
Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια 😉



Υ.Γ. Απορίες και διευκρινίσεις, εντός!















Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις