Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Τον ουρανό με τ'άστρα σού φέρνω 😉

 






Τον ουρανό με τ' άστρα θες; Τον ουρανό με τ'άστρα σού φέρνω 😉


Πάστα Φλώρα για σήμερα! Και ήθελα τόσο πολύ να την φτιάξω, που δεν πρόσεξα ότι δεν είχα αρκετή μαρμελάδα... 

Σιγά μη με σταματήσει αυτό! Έβαλα μισή ποσότητα από μαρμελάδα βύσσινο και μισή ποσότητα μαρμελάδα βερίκοκο! 

Την στόλισα και με τον ουρανό με τ' άστρα....🤭

Δες πώς την έφτιαξα:


Υλικά

300 γραμ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις

150 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική

100 γραμ. βούτυρο κρύο και λίγο ακόμη για το άλειμμα τής ταρτιέρας ή τού ταψιού

1 αυγό ολόκληρο

1 κρόκο αυγού

Ξύσμα από μισό λεμόνι

1 κουταλιά τής σούπας λικέρ ροδιού

2-3 κουταλιές τής σούπας νερό παγωμένο*

1 κουταλάκι τού γλυκού μπέικιν πάουντερ

1 πρέζα αλάτι

2 φύλλα αντικολλητικό χαρτί


Παρασκευή

Αυτό που κάνω πάντα, είναι κατ' αρχή να ζυγίζω όλα τα υλικά και να τα συγκεντρώνω στον πάγκο μου.

Έτσι, δεν ξεχνώ τίποτα και όλη η διαδικασία κυλά ομαλά 👍

Στο μπολ λοιπόν που είχα το αλεύρι, έριξα το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ,και την ζάχαρη. Τα ανακάτεψα με ένα κουτάλι και έριξα μέσα το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια.(φωτ.2)

Με τα χέρια μου, έτριψα το μείγμα έτσι ώστε να μοιάζει με χώμα.(φωτ.3)

Πρόσθεσα το αυγό, τον κρόκο, το λικέρ και το ξύσμα.(φωτ.4)

Ζύμωσα ελαφρά και διαπίστωσα ότι χρειαζόταν να προσθέσω και το νερό. 

*Δεν χρειάζεται πάντα. Εξαρτάται από το αλεύρι και από το μέγεθος των αυγών. 

Όταν πρόσθεσα λοιπόν το παγωμένο νερό, η ζύμη έγινε έτσι όπως έπρεπε. Λεία, σφιχτή και χωρίς να κολλάει στα χέρια.(φωτ.5)

Την τύλιξα με μεμβράνη και την έβαλα στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα.(φωτ.6)


Κι έφτασε το πιο δημιουργικό κομμάτι τής συνταγής!


Με λίγο βούτυρο, άλειψα την ταρτιέρα και τα εσωτερικά τοιχώματα αυτής.(φωτ.7)

Σε ένα φύλλο αντικολλητικό χαρτί, τοποθέτησα τα ⅔ τής ζύμης.(Το υπόλοιπο ⅓ το άφησα στο ψυγείο, μέχρι να έρθει η ώρα να το χρησιμοποιήσω). Την σκέπασα με το δεύτερο κομμάτι χαρτιού και με έναν πλάστη την άνοιξα σε φύλλο στρογγυλό, λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα μου ( 27 εκατ.διάμετρο)   (φωτ.8,9)



Με την βοήθεια τού χαρτιού, την έστρωσα με προσοχή σε όλη την επιφάνεια αλλά και στα τοιχώματά τής ταρτιέρας.(φωτ.10,11,12,13)




Με ένα πιρούνι έκανα σε όλη την επιφάνεια τού φύλλου, τρύπες.(φωτ.14)

Έστρωσα τις δύο μαρμελάδες και έκοψα με ένα μαχαίρι, όση ζύμη περίσσευε από τα τοιχώματα τής ταρτιέρας.(φωτ.13,15)


Με το ⅓ ζύμης που είχε μείνει- και όσο αφαίρεσα από τα τοιχώματα- άνοιξα ακόμη ένα φύλλο, με τον ίδιο τρόπο.(ανάμεσα σε δύο κομμάτια αντικολλητικού χαρτιού). (φωτ.16,17)


Το θέμα τής διακόσμησης είναι προσωπική υπόθεση. Η κλασική πάστα φλώρα, έχει λωρίδες ζύμης στην επιφάνεια πάνω από την μαρμελάδα. Λωρίδες οριζόντιες και κάθετες.

Εγώ προτίμησα να "ζωγραφίσω"! Έτσι, αφού άνοιξα το φύλλο, έκοψα με κουπ πατ 

αστέρια, (φωτ.18)

 έφτιαξα το φεγγάρι και τέλος, επειδή είχε περισσέψει λίγη ζύμη, έφτιαξα μικρές μπαλίτσες και τις τοποθέτησα όπου υπήρχε κενό. (φωτ.19)

Προσωπικά το αποτέλεσμα μου άρεσε πολύ! Εσένα;

Η πάστα φλώρα ψήθηκε στους 180°C για 30 λεπτά. Τραγανή, καραμελένια, υπέροχη!


Καλή επιτυχία και καλή όρεξη 😉

Υ.Γ.  (Σσσσσ... έχουν εξαφανιστεί όλες οι μαρμελάδες από το ντουλάπι, πρέπει να φτιάξω και σύντομα μάλιστα)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η τούρτα τής γιαγιάς La torta della Nonna

     Καιρό πολύ είχα να αναρτήσω κάποια συνταγή. Βλέπεις δεν προλαβαίνω! Αλλά σήμερα το πήρα απόφαση! Κι έχω μια συνταγή... όνειρο! Είναι ένα κλασσικό και παραδοσιακό ιταλικό γλυκό. Από τα καλύτερα συνοδευτικά τού καφέ! Η τούρτα τής γιαγιάς λέγεται και πρόκειται για μια σκεπαστή τάρτα λεμονιού! Η συνταγή χωρίζεται σε δύο μέρη. Πρώτα φτιάχνουμε την κρέμα και κατόπιν την ζύμη. Υλικά για την κρέμα: Μισό λίτρο γάλα 40 γραμ. κορν φλάουρ ή αλεύρι 2 κρόκους αυγών 80 γραμ. ζάχαρη 2 πολύ λεπτές φλούδες λεμονιού (μόνο το κίτρινο μέρος) Ένα κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή μια δόση βανιλίνης Παρασκευή κρέμας Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το κρύο γάλα και το κορν φλάουρ κι ανακατεύουμε ως να διαλυθεί. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τούς κρόκους, την βανίλια και τις φλούδες λεμονιού. Ανακατεύουμε και μεταφέρουμε στην εστία.  Σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα. Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού κι αφήνουμε την κρέμα στην άκρη για να κρυώσει, μέχρι να φτιάξουμε την ζύμη. Υλικά για

Η πιο νόστιμη μηλόπιτα είναι εδώ!

     Ανέκαθεν, η μηλόπιτα στο μυαλό μου ήταν συνδεδεμένη με την γιαγιά Ντακ. Ξέρεις, την ηρωίδα τού Ντίσνεϊ, την γιαγιά τού Ντόναλντ Ντακ 😊.  Δεν ήταν ποτέ το αγαπημένο μου γλυκό, και ως παιδί αναρωτιόμουν τι το διαφορετικό είχε η μηλόπιτα τής γιαγιάς Ντακ και τρελαινόταν όλοι τους! Μετά από χρόνια, άρχισα σιγά σιγά να εκτιμώ αυτή την ντελικάτη γεύση και αφού δοκίμασα αρκετές συνταγές, κατέληξα στην συνταγή που σου δείχνω παρακάτω και σού υπόσχομαι πως είναι η πιο νόστιμη μηλόπιτα που έχεις δοκιμάσει ποτέ!  Να διευκρινίσω ότι αυτή η ζύμη είναι τριφτή😊 Υλικά για τη ζύμη 2 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (300γραμ.) 1 κούπα βούτυρο (225 γραμ.) 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική γεμάτο (7 γραμ.) 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι όχι πολύ γεμάτο (4γραμ.) ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα ⅓ - ¼ τής κούπας παγωμένο νερό (εγώ έβαλα στον δοσομετρητή, παγωμένο νερό και ένα παγάκι για να παραμείνει κρύο και το πρόσθεσα σταδιακά) Υλικά για τη γέμιση 3 μήλα κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες (380 γρ