Τα δικά μου πεϊνιρλί!

 


Η διαδικασία τού ζυμώματος είναι μια εργασία ψυχοθεραπευτική για μένα. Μπορεί να κουράζονται τα χέρια, μα το μυαλό και η ψυχή εφραίνονονται!

Η συνταγή είναι πολύ απλή, μόνο που θέλει τον χρόνο της. Με υπομονή και μεράκι, θα έχεις στο τραπέζι σου ένα εξαιρετικό έδεσμα!

Δεν θα πω πολλά...

Υλικά:

550 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

20 γραμ. βούτυρο

20 γραμ. ελαιόλαδο

250 γραμ. γάλα

1 μέτριο αυγό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κουταλάκι τού γλυκού αλάτι

1 κουταλάκι τού γλυκού κοφτό ζάχαρη

½ κουταλάκι τού γλυκού μπέικιν πάουντερ

Λίγη ξηρή ρίγανη ή θυμάρι


Παρασκευή

Σε ένα μπολ ρίχνεις όλα τα υγρά υλικά, δηλ. το γάλα, το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το αυγό, και τα φέρνεις σε χλιαρή θερμοκρασία.

Σε άλλο μπολ ρίχνεις το αλεύρι, το αλάτι,τη ζάχαρη, την μαγιά, το μπέικιν πάουντερ και τη ρίγανη. Πάντα περιμετρικά το αλάτι και στο κέντρο τη ζάχαρη, για να μην "κάψει" το αλάτι την μαγιά, αλλά να την "θρέψει" η ζάχαρη.


Ρίχνεις τα χλιαρά υλικά στο μπολ με το αλεύρι και ζυμώνεις. Η ζύμη που προκύπτει δεν είναι πολύ μαλακή. Σκεπάζεις με μια πετσέτα και αφήνεις το ζυμάρι να φουσκώσει. Μετά από περίπου δύο ώρες, το ξεφουσκώνεις και κόβεις κομμάτια που θα σχηματίσουν τα πεϊνιρλί. Εγώ με αυτή την δοσολογία έβγαλα 4 μεγάλα και 1 μικρό.

Τα κομμάτια τα πλάθεις σε μπαλίτσες και τα αφήνεις 30-40 λεπτά να ξαναφουσκώσουν.

Ανοίγεις σε οβάλ σχήμα την κάθε μπαλίτσα και βάζεις επάνω στην επιφάνεια, ό,τι τραβάει η όρεξή σου!

Κλείνεις τις άκρες επανωτίζοντάς τες και διπλώνοντας προς τα κάτω ή επάνω, όπως σού αρέσει 😉 Σχηματίζεις το γνωστό σχήμα *βαρκούλας". Προαιρετικά, βάζεις στα πλαϊνά μικρά κομματάκια βουτύρου.

Αφήνεις άλλη μισή ώρα να ξεκουραστούν και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200°C για 20 λεπτά. 

Μόλις βγουν από τον φούρνο, βάζεις λίγο βούτυρο στην επιφάνεια με το κασέρι...κι όπως είναι ζεστά και λιώσει και το βούτυρο... απλά απολαμβάνεις 👍❣️

Δεν έχω λόγια να περιγράψω την νοστιμιά τους!

Καλή όρεξη!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις