"Έκλεισα" σαλέ για τις γιορτές!🤭

 



Το μπισκοτόσπιτο τελικά, τείνει να γίνει παράδοση στο σπίτι μας! Η διαφορά τού δικού μου, είναι ότι εγώ δεν κάνω το μπισκότο με μπαχαρικά και τζίντζερ, αλλά με μέλι και κακάο!

Αν θέλεις να δοκιμάσεις, γράψε τα υλικά!

Υλικά για τη ζύμη

500 γραμ. αλεύρι μαλακό

100 γραμ. βούτυρο

200 γραμ. μέλι

100 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 αυγό

1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

½ κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

⅓ κουταλάκι του γλυκού αλάτι



Υλικά για το γλάσο (royal icing)


2 ασπράδια αυγών 60 γραμ.
400 γραμ. άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη
1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού


Παρασκευή ζύμης
Σε ένα μπολ ρίχνεις το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας. 


Τα ανακατεύεις με ένα κουτάλι και τα αφήνεις στην άκρη. Στον κάδο του μίξερ, βάζεις το βούτυρο και με το σύρμα το χτυπάς για λίγο ως να μαλακώσει. Προσθέτεις τη ζάχαρη και συνεχίσεις το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να αφρατέψει το μείγμα. Μετά προσθέτεις το αυγό και τέλος το μέλι. Τα ομογενοποιείς και αλλάζεις το εξάρτημα του μίξερ και βάζεις τον γάντζο. Τώρα προσθέτεις σταδιακά το αλεύρι χωρίς να σταματήσει το μίξερ. Αφού προσθέσεις όλο το μείγμα τού αλευριού και ετοιμαστεί η ζύμη, την χωρίζεις σε δύο πακέτα, την τυλίγεις με μεμβράνη και την βάζεις στο ψυγείο για τουλάχιστον δύο ώρες.


Όση ώρα το ζυμάρι κρυώνει, μπορείς να ετοιμάσεις το πατρόν για το σπίτι. Το δικό μου, αποτελείται από 2 τετράγωνα κομμάτια 20×20 εκατοστά, που θα γίνουν η σκεπή, και 2 τρίγωνα κομμάτια με βάση 15 εκατοστά και πλευρά 20 εκατοστά.




Μετά από τις δύο τουλάχιστον ώρες, τοποθετείς το ένα κομμάτι ζύμης ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες για να ανοίξεις ένα φύλλο πάχους 4-5 χιλιοστών. Θα σε βοηθήσει αν πριν το άνοιγμα, κάνεις μερικές οριζόντιες πιέσεις στο ζυμάρι, μιας και θα έχει σκληρύνει από την χαμηλή θερμοκρασία του ψυγείου.


Το κάθε πακέτο βγάζει 1 τετράγωνο κι ένα τρίγωνο κομμάτι. Αφού ανοίξεις το φύλλο, με την βοήθεια του πατρόν κόβεις τα κομμάτια.



Το παρακάτω κομμάτι είναι προαιρετικό και έχει να κάνει με την διάθεσή μου για "παιχνίδι". Με την βοήθεια ενός μικρού ποτηριού, έκοψα έναν κύκλο με σκοπό να το κάνω παράθυρο στην πίσω όψη του σπιτιού.


Από τον κύκλο που αφαίρεσα, έκοψα 2 ευθεία τμήματα ζύμης για να φτιάξω τον σταυρό.


Στο δεύτερο τρίγωνο, που αποτελεί την εμπρόσθια όψη του σπιτιού, έκοψα ένα μικρό παραλληλόγραμμο για παράθυρο και σχημάτισα μια πόρτα, με παράθυρο επίσης, όπως δείχνει η παρακάτω φωτογραφία.


Και ήρθε η ώρα του ψησίματος! Σε προθερμασμένο φούρνο στους 175° C, ψήνεις για περίπου 12-15 λεπτά. Νά ξέρεις ότι:

α) αν η ζύμη είναι λεπτότερη στις άκρες, μπορεί να "αρπάξει" εύκολα και να έχει πολύ πιο σκούρο χρώμα.

β) όταν τα βγάλεις από τον φούρνο, θα είναι μαλακά! Μη ξεγελαστείς και τα ψήσεις παραπάνω! Θα σκληρήνουν μόλις κρυώσουν.





Και ήρθε η ώρα να σού πω γιατί έκοψα πόρτες και παράθυρα!

Έφτιαξα λίγη καραμέλα (3-4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη κρυσταλλική,σε αντικολλητικό τηγάνι και μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να λιώσει). Μόλις τελείωσα με τα ψησίματα, πήρα τα δύο τρίγωνα κομμάτια και με την βοήθεια ενός μικρού κουταλιού, έριξα την ρευστή - προσοχή πολύ καυτή - καραμέλα στα κενά των παραθύρων.


Τα άφησα να κρυώσουν και ήρθε η ώρα για το γλάσο.

Στον κάδο του μίξερ βάζεις τα ασπράδια με το λεμόνι και ανακατεύεις για 1-2 λεπτά. Κατόπιν ρίχνεις 300 γραμ. από την κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη και ομογενοποιείς. Αυτό θα πάρει περίπου 5 λεπτά. Μετά ρίχνεις τα υπόλοιπα 100 γραμ. Για να χρησιμοποιήσεις το γλάσο ως κόλλα για να συναρμολογήσεις το σπίτι, θα πρέπει το γλάσο να μην είναι ρευστό. Θα πρέπει να έχει την ρευστότητα της σαντιγί. Τοποθετείς το royal icing σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και με λεπτή μύτη, κολλάς πρώτα την βάση ενός τριγώνου, σε έναν δίσκο ή μια ευρύχωρη πιατέλα. Αφού αφήσεις λίγη ώρα να σταθεροποιηθεί, κολλάς με τον ίδιο τρόπο και το δεύτερο τρίγωνο. 

Συνεχίζεις με την σκεπή. Με την σακούλα ζαχαροπλαστικής και τη μικρή μύτη, βάζεις γλάσο στις πλευρές του ενός τριγώνου πρώτα και κολλάς το ένα κομμάτι σκεπής. Τέλος, με τον ίδιο τρόπο κολλάς και το δεύτερο κομμάτι.



Με το κορνέ και με μεγαλύτερη μύτη, μπορείς να βάλεις γλάσο στο πάνω μέρος τής σκεπής, να μοιάζει με χιόνι. Το γλάσο που έχει μείνει, μπορείς να το αραιώσεις με ελάχιστο νερό και να καλύψεις όλη την επιφάνεια της σκεπής. Το θέμα της διακόσμησης είναι προσωπική υπόθεση. Και φυσικά θέμα δυνατοτήτων. Εγώ ας πούμε, θέλω δουλειά στο θέμα "κορνέ"!🙃

Το ιδιαίτερο κατά την γνώμη μου που έχει το μπισκοτόσπιτό μου είναι πως αν το βάλεις κοντά στο παράθυρο, λόγω της καραμέλας, μοιάζει να έχει στο εσωτερικό του, φως!



Λοιπόν, αυτά είχα να σού πω για το δικό μου μπισκοτένιο με κακάο Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι. Ελπίζω να σε βοήθησα με τις φωτογραφίες και τις επεξηγήσεις. Αν παρ' όλα αυτά έχεις απορίες, μη διστάσεις 😊

Καλή επιτυχία!



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις