Ντόνατς για καφέ!

 


Καλησπέρα!

Δεν υπήρξα ποτέ λάτρης των λουκουμάδων. Ούτε των παραδοσιακών, αυτών δηλαδή που έφτιαχνε η μαμά μου, και τους έντυνε με μέλι και καρύδια, αλλά ούτε και των λουκουμάδων παραλίας! Η αίσθηση τής ζάχαρης στα δόντια μου, ήταν κάτι που με απωθούσε. 

Έλα όμως που βρήκα συνταγή - προ δεκαετίας - και μού άρεσαν πολύ! Βέβαια, δεν είναι ακριβώς λουκουμάδες, αλλά ντόνατς! Τώρα θα μου πεις...ε βέβαια, αμερικανιά😁 αλλά, έλα που αυτοί μού άρεσαν! Δοκίμασέ τα και θα με θυμηθείς 😊


Υλικά για τα ντόνατς (περίπου 35 κομμάτια)

180 γραμ. νερό

20 γραμ. γάλα

1 αυγό

20 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική

3 φακελάκια ξηρή μαγιά

70 γραμ. βούτυρο λιωμένο

350 γραμ. αλεύρι σκληρό

140 γραμ. αλεύρι μαλακό

5 γραμ. μπέικιν πάουντερ

5 γραμ. αλάτι

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα


Υλικά για το γλάσο
60 ml κρέμα γάλακτος
10 γραμ. στιγμιαίο καφέ
10 γραμ. σκόνη κακάο
240 γραμ. ζάχαρη άχνη
30 γραμ. νερό


Παρασκευή ζύμης
Κατ' αρχήν όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και το βούτυρο λιωμένο.
Στον κάδο του μίξερ βάζεις το νερό,το γάλα, το αυγό, τη ζάχαρη, τη μαγιά, και το λιωμένο βούτυρο. Τα ανακατεύεις μέχρι να ομογενοποιηθούν.


Σε άλλο μπολ αναμιγνύεις τα άλευρα με το μπέικιν και το αλάτι, και τα ενσωματώνεις στο υγρά υλικά. Με το εξάρτημα του γάντζου φτιάχνεις τη ζύμη που είναι λεία και μαλακή.

Σκεπάζεις με μια πετσέτα και το αφήνεις να φουσκώσει.
Η διαδικασία μπορεί πολύ εύκολα να γίνει και με το χέρι χωρίς την χρήση μίξερ.



Παρασκευή γλάσων
Μοιράζεις ισόποσα την κρέμα γάλακτος σε δύο μπολ. Το ίδιο κάνεις με την ζάχαρη και με το νερό.
Διαλύεις στα 15 γραμ. νερού τον καφέ και στα υπόλοιπα 15 γραμ. την σκόνη κακάο.
Στο ένα μπολ με τα 30 ml κρέμας γάλακτος, προσθέτεις τον καφέ που έχεις διαλύσει στο νερό, και προσθέτεις τα 120 γραμ. άχνης. Ανακατεύεις καλά με ένα σύρμα κι έτοιμο το γλάσο καφέ!
Ακριβώς με την ίδια διαδικασία φτιάχνεις και το γλάσο κακάο.


Βάζεις σε βαθύ τηγάνι το ηλιέλαιο να ζεσταθεί πολύ καλά.
Αφού η ζύμη έχει φουσκώσει ( σε ζεστό μέρος φουσκώνει σε περίπου 45 λεπτά), κόβεις κομματάκια ζύμης και τα πλάθεις σε μπαλίτσες. 



Ενδεικτικά στην παραπάνω φωτογραφία, σου δείχνω το μέγεθος που έφτιαξα τα δικά μου. Το κουτάλι είναι "σούπας". Θα μπορούσαν να είναι και μικρότερα, γιατί κατά το τηγάνισμα φουσκώνουν κι άλλο. Άλλωστε φτιάχνοντάς τα μικρότερα,θα βγουν περισσότερα από 35😁





Τηγανίζεις μέχρι να ροδίσουν και μετά τα βάζεις σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι. ( Πολύ καλή δουλειά κάνει και η λαδόκολλα)
Αφού κρυώσουν, τα βουτάς στο γλάσο και τα απολαμβάνεις. Ένα ξεχωριστό γλυκάκι που συνοδεύει τέλεια τον καφέ!








Καλή επιτυχία σε όποιον το δοκιμάσει 😉

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις