Πώς να αρνηθείς στο καμάρι σου* μπέργκερ;

 


*Όπου βλέπεις αναφορά στο καμάρι μου, να ξέρεις είναι ο γιος μου!😉

Αποφάσισα λοιπόν να τού φτιάξω μπέργκερ σπιτικά. Να ζυμώσω και να ψήσω τα ψωμάκια, να φτιάξω τα μπιφτέκια, να τηγανίσω πατάτες και να φτιάξω μια σως!

Διαδικασία χρονοβόρα.
Όχι, δεν είναι δύσκολο, αλλά... θέλει το χρόνο της😉
Η συνταγή για ψωμάκια που θα σού δείξω δεν είναι δική μου. Την βρήκα στο justonebiteplease.com και πρέπει να σού πω ότι τα ψωμάκια είναι εξαιρετικά! Είναι σαν να τρως μπέργκερ από μαγαζί, με τη διαφορά ότι ενώ το ψωμάκι είναι πάρα πολύ αφράτο, δεν είναι "αέρας". Σε χορταίνει! 
Η συνταγή για τα μπιφτέκια είναι ολοκληρωτικά δική μου!


Υλικά για τα ψωμάκια
(6 κανονικά - 3 μεγάλα)




800 γραμ. αλεύρι σκληρό
180 γραμ. νερό
180 γραμ. γάλα
70 γραμ. ηλιέλαιο
55 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
18 γραμ. αλάτι (2½ κουτ.του γλυκού)
4 αυγά
Σουσάμι


Υλικά για τα μπιφτέκια
(5 μεγάλα)

600 γραμ. μοσχαρίσιο κιμά
1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη
Μισή κόκκινη πιπεριά τριμμένη στον τρίφτη
3 φρυγανιές με χαρουπάλευρο ή ολικής άλεσης
1 κουταλιά τής σούπας μουστάρδα
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κόλιανδρο, κίμινο
2 κουταλιές τής σούπας ελαιόλαδο για το σωτάρισμα τού κρεμμυδιού
1 κουταλιά τής σούπας ελαιόλαδο για το τηγάνι
                                                               Λίγο φρέσκο βούτυρο


Παρασκευή ζύμης

Πριν ξεκινήσεις, βεβαιώσου πως τα υλικά είναι όλα σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μπολ ρίχνεις το νερό, το γάλα, το λάδι, τα αυγά, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Τα ανακατεύεις καλά και προσθέτεις το μισό αλεύρι. Ανακατεύεις και φτιάχνεις έναν χυλό. 



Κατόπιν προσθέτεις το υπόλοιπο αλεύρι και το αλάτι.


 Ανακατεύεις με μια σπάτουλα γιατί η ζύμη είναι πολύ μαλακή και κολλάει στα χέρια.


Μεταφέρεις τη ζύμη στον πάγκο και ζυμώνεις για 3-4 λεπτά. Η ζύμη τώρα δεν κολλάει τόσο πολύ. 



Την βάζεις στο μπολ, κλείνεις με μεμβράνη και αφήνεις να ξεκουραστεί για 1 ώρα.

Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία τού ζυμώματος και τής ξεκούρασης για 2 ακόμη φορές.

Αν η ζύμη εξακολουθεί να κολλάει πολύ, βρέχεις τα χέρια σου με λίγο ηλιέλαιο.

Χωρίζεις τη ζύμη σε κομμάτια 130 γραμ. περίπου το καθένα. Τα πλάθεις σε μπαλίτσες, τα σκεπάζεις για 30 λεπτά, και τέλος, αλείφεις την επιφάνεια με λίγο νερό και προσθέτεις το σουσάμι.

Ψήνεις σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 190°C για περίπου 15-18 λεπτά, μέχρι να πάρουν όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.




Παρασκευή μπιφτεκιών

Σε ένα μπολ ρίχνεις τον κιμά. Αλέθεις στο μούλτι τις φρυγανιές, και τις προσθέτεις στον κιμά. Τρίβεις στον λεπτό τρίφτη την πιπεριά και το κρεμμύδι και τα σωτάρεις σε λίγο ελαιόλαδο. Τα προσθέτεις στον κιμά, μετά βάζεις την μουστάρδα, τα μπαχαρικά, αλατοπιπερώνεις και πλάθεις τα μπιφτέκια. Εγώ τα έκανα 130 γραμμάρια το κάθε ένα! Χορταστικά! Τα βάζεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.

Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και αφού κάψει καλά, ρίχνεις το ελαιόλαδο και ψήνεις τα μπιφτέκια για 5 - 5,5 λεπτά από κάθε μεριά. Ο χρόνος αυτός ισχύει για το μέγεθος που προανέφερα. Αν τα μπιφτέκια είναι μικρότερα, θα χρειαστεί λιγότερος χρόνος.

Μόλις τα βγάλεις από το τηγάνι, βάζεις επάνω τους λίγο φρέσκο βούτυρο (⅓ απο το κουτ. τού γλυκού)


Σως

Ανακατεύεις μαγιονέζα, μουστάρδα και αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο. Η αναλογία για κάθε μπέργκερ είναι:

1 κουταλιά τής σούπας μαγιονέζα

Λιγότερο από μισό κουταλάκι τού γλυκού μουστάρδα

Μισό αγγουράκι τουρσί



Αν θέλεις στο μπέργκερ μπορείς να προσθέσεις ντομάτα, μαρούλι, γκούντα ή τσένταρ!


Συναρμολόγηση

Στο ψωμάκι που έχει πια κρυώσει, βάζεις μια στρώση από την σως, το μπιφτέκι, ντομάτα ή τυρί, ή και τα δύο, και συνοδεύεις με πατάτες τηγανητές "ντυμένες" με τριμμένη γραβιέρα!




Αν ακολουθήσεις με ακρίβεια τα βήματα τής συνταγής, θα απολαύσεις ένα από τα καλύτερα μπέργκερ που έχεις φάει ποτέ! Ο γιος μου, που είναι και αυστηρός κριτής, ενθουσιάστηκε!


Καλή επιτυχία!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις