Μπισκότα με σταφίδες και πετιμέζι (το λες και "ζέσταμα" για τα Χριστούγεννα)😁
Άλλη μια εβδομάδα ξεκίνησε!
Κι εγώ, με διάθεση δημιουργική, ψάχνω τι λιχουδιά να φτιάξω! Η διαδικτυακή μου βόλτα, δεν με βοηθά καθόλου...🤔
Και πάνω που είμαι έτοιμη να αναβάλλω την δημιουργική ανησυχία... ΙΔΕΑ! (κάπως σαν τον Κύρο Γρανάζη) 😂
Θα φτιάξω μπισκοτάκια ή πτιφουράκια ή και τα δύο😉
Και δεν καθυστερώ καθόλου.
Υλικά για περίπου 60 μπισκοτάκια
150 γραμ. βούτυρο σε κύβους και θερμοκρασία δωματίου
1 αυγό
1 κουταλιά τής σούπας γάλα
2 κουταλιές τής σούπας πετιμέζι
60 γραμ.ζάχαρη κρυσταλλική
30 γραμ.σταφίδα μαύρη Κορινθιακή
260 γραμ.αλεύρι μαλακό
10 γραμ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
Παρασκευή
Κοσκινίζω το αλεύρι, το μπέικιν και το αλάτι.
Σε ένα μπωλ, ρίχνω το αυγό, το γάλα και το πετιμέζι και τ' ανακατεύω με ένα πιρούνι πολύ καλά.
Στον κάδο τού μίξερ βάζω το βούτυρο και το χτυπάω με το σύρμα για να μαλακώσει.
Προσθέτω την ζάχαρη με τις σταφίδες και συνεχίζω το χτύπημα. Προσθέτω το μείγμα τού αυγού και τέλος ρίχνω σταδιακά το αλεύρι.
Όταν ομογενοποιηθούν, αφαιρώ την ζύμη από τον κάδο και ζυμώνω για λίγο στο χέρι. Την τυλίγω με μεμβράνη και την αφήνω στο ψυγείο για 30-40 λεπτά.
Μετά το πέρας τής ώρας, ανοίγω ένα στρόγγυλο φύλλο ζύμης,* πάχους 3 χιλιοστών και με κουπ πατ, κόβω στο σχήμα που θέλω.
Σε ταψί με λαδόκολλα, στρώνω τα μπισκοτάκια και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 190° C, για 6 - 8 λεπτά.**
Αυτό ήταν! Εύκολα!
Τα αφήνεις να κρυώσουν*** και αν θέλεις βάζεις μαρμελάδα και τα κάνεις πτι-φουρ, αν θέλεις πασπαλίζεις με κακάο ή άχνη ζάχαρη!
*Την ζύμη την τοποθετείς ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας για να ανοίξει εύκολα το φύλλο
**Ο χρόνος ισχύει για το συγκεκριμένο μέγεθος (5 εκατοστά). Αν τα μπισκότα σου είναι μεγαλύτερα, θα χρειαστεί λίγο περισσότερο χρόνο.
***Όταν τα βγάλεις από τον φούρνο θα είναι μαλακά. Μη σε ανησυχεί, όταν κρυώσουν θα σφίξουν ελαφρά. Παραμένουν όμως αφράτα😉
Καλή επιτυχία!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου