Η πιο νόστιμη μηλόπιτα είναι εδώ!
Ανέκαθεν, η μηλόπιτα στο μυαλό μου ήταν συνδεδεμένη με την γιαγιά Ντακ. Ξέρεις, την ηρωίδα τού Ντίσνεϊ, την γιαγιά τού Ντόναλντ Ντακ 😊.
Δεν ήταν ποτέ το αγαπημένο μου γλυκό, και ως παιδί αναρωτιόμουν τι το διαφορετικό είχε η μηλόπιτα τής γιαγιάς Ντακ και τρελαινόταν όλοι τους!
Μετά από χρόνια, άρχισα σιγά σιγά να εκτιμώ αυτή την ντελικάτη γεύση και αφού δοκίμασα αρκετές συνταγές, κατέληξα στην συνταγή που σου δείχνω παρακάτω και σού υπόσχομαι πως είναι η πιο νόστιμη μηλόπιτα που έχεις δοκιμάσει ποτέ!
Να διευκρινίσω ότι αυτή η ζύμη είναι τριφτή😊
Υλικά για τη ζύμη
- 2 ½ κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις (300γραμ.)
- 1 κούπα βούτυρο (225 γραμ.)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική γεμάτο (7 γραμ.)
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι όχι πολύ γεμάτο (4γραμ.)
- ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- ⅓ - ¼ τής κούπας παγωμένο νερό (εγώ έβαλα στον δοσομετρητή, παγωμένο νερό και ένα παγάκι για να παραμείνει κρύο και το πρόσθεσα σταδιακά)
Υλικά για τη γέμιση
- 3 μήλα κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες (380 γραμ.)
- 30 γραμ. μέλι
- 40 γραμ. ζάχαρη κρυσταλλική
- 3 γραμ. κανέλα
- 15 γραμ. βούτυρο
- 15 γραμ. αλεύρι
Διακόσμηση
Χρώμα ζαχαροπλαστικής ή ένα βρασμένο παντζάρι απ' όπου θα χρησιμοποιηθεί ο ζωμός του για να χρωματιστούν τα μήλα που στολίζουν την επιφάνεια τής πίτας.
5 μοσχοκάρφια
Τα κοτσάνια από τα μήλα
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ ρίχνεις το αλεύρι κοσκινισμένο, με το αλάτι, την ζάχαρη και την κανέλα και τα ανακατεύεις.
Προσθέτεις το βούτυρο κρύο και κομμένο σε κύβους
Ανακατεύεις με τα χέρια - αν θέλεις βάλε γάντια - μέχρι η ζύμη να γίνει σαν ψίχουλα.
Σ' αυτό το σημείο θα προσθέσεις το παγωμένο νερό σταδιακά έτσι ώστε να πάρεις μια ζύμη σφιχτή. Εγώ τελικά χρησιμοποίησα περίπου 4 κουταλιές της σούπας νερό.
Χωρίζεις τη ζύμη σε 2 μπάλες τών 240 γραμ. και μια μπάλα των 80 γραμ.
Τυλίγεις με μεμβράνη το κάθε ένα κομμάτι ξεχωριστά και τα βάζεις στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα.
Σειρά έχει η γέμιση.
Σε ένα μπολ κόβεις σε πολύ λεπτές φέτες τα μήλα. Προσθέτεις το μέλι, την ζάχαρη και την κανέλα και τα ανακατεύεις καλά.
Τα βάζεις σε ένα σουρωτήρι για να φύγουν τα υγρά και τα αφήνεις 5-10 λεπτά.
Κατόπιν ρίχνεις το αλεύρι και το βούτυρο και ανακατεύεις ξανά.
Τα αφήνεις στην άκρη και αφού έχει περάσει 1 ώρα, βγάζεις από το ψυγείο την ζύμη. Σε ένα φύλλο λαδόκολλας, τοποθετείς το πρώτο κομμάτι ζύμης, το σκεπάζεις με ένα δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας και το ανοίγεις σε κύκλο λίγο μεγαλύτερο από το ταψί.
Τώρα είναι η ώρα για το δεύτερο κομμάτι ζύμης. Με τον ίδιο τρόπο - ανάμεσα σε δύο φύλλα λαδόκολλας - ανοίγεις και το δεύτερο.
Με ένα κουπ - πατ ή ένα ποτηράκι, κόβεις 5 κύκλους για να φτιάξεις τα μήλα.
Με τη βοήθεια της λαβής ενός μαχαιριού, κάνεις την επάνω εσοχή και με το δάχτυλο, σχηματίζεις την κάτω εσοχή, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
Μετά, παίρνεις τα ζυμαρένια μηλαράκια και αφού τους προσθέσεις το κοτσανάκι στην επάνω πλευρά και το μοσχοκάρφι στην κάτω, τα τοποθετείς δίπλα από τις τρύπες του φύλλου.
Έφτασε η ώρα να βαφτούν τα μήλα! Με τον ζωμό από το παντζάρι ή το χρώμα ζαχαροπλαστικής, και με ένα καθαρό πινελάκι, περνάς την επιφάνεια τών μήλων.
Με το τρίτο και μικρότερο κομμάτι ζύμης, κόβεις φυλλαράκια και τα προσθέτεις στα μήλα. Αν έχεις πράσινο χρώμα ζαχαροπλαστικής, μπορείς να τα χρωματίσεις. Αν όχι - όπως εγώ - δεν πειράζει, κι έτσι όμορφη είναι η πίτα!
Επίσης αν θέλεις φτιάχνεις μικρές μπαλίτσες ζύμης και την στολίζεις γύρω γύρω.
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 175o C για περίπου 30 λεπτά. Μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Η πιο νόστιμη μηλόπιτα είναι μπροστά σου! Το υπόσχομαι!
Σου εύχομαι καλή επιτυχία και καλό Σαββατοκύριακο 🍁🍎🍎🍏🍏🍎
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου