Χωνάκια γεμιστά κι ονειρεμένα!
Το έχω ξανακάνει! Αυτά τα χωνάκια τα έχω ξαναφτιάξει και είναι ονειρεμένα!
Χωρίς περιστροφές, πάρε χαρτί και μολύβι και γράψε 😉
Υλικά για 16 χωνάκια
- 6 - 7 κούπες αλεύρι σκληρό
- 1 κούπα γάλα
- 1 κούπα νερό
- 6 κουτ.τής σούπας ελαιόλαδο
- 2 αυγά
- 1/2 κούπα ζάχαρη
- 2 κουτ. τού γλυκού αλάτι
- 1 1/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
Στο μπωλ τού μίξερ βάζω το γάλα με το νερό που τα έχω ζεστάνει. Βάζω το λάδι, τη ζάχαρη τη μαγιά και τα αυγά. Ανακατεύω για 1-2 λεπτά και σκεπάζω με μεμβράνη για 30 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Αφού η μαγιά είναι έτοιμη- έχει αφρίσει και φουσκώσει- προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και το αλάτι. Συνεχίζω το ανακάτεμα στο μίξερ και τελειώνω με λίγο ζύμωμα στο χέρι. Η ζύμη είναι μαλακή και απαλή. Την χωρίζω σε 16 μπαλίτσες και την σκεπάζω μέχρι να φουσκώσει.
Με ένα τετράγωνο κομμάτι λαδόκολλας, 13×13 περίπου, φτιάχνω ένα χωνί και το καλύπτω με αλουμινόχαρτο.
Κάθε μπάλα ζύμης, την ανοίγω σε κορδόνι μήκους περίπου 40 εκατοστά.
Τα τοποθετώ σε ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα, και τα αφήνω για άλλα 15-20'. Τέλος, αλείφω την επιφάνειά τους με γάλα, προσθέτω αν θέλω σουσάμι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για περίπου 15-20'.
Αφού ψηθούν, τα βγάζω από τον φούρνο, τα αφήνω να κρυώσουν και αφαιρώ το χωνί.
Είναι έτοιμα για την γέμιση, η οποία μπορεί να είναι είτε γλυκιά είτε αλμυρή!
Εγώ προτίμησα την αλμυρή εκδοχή.
Άκου τι έκανα:
Σε 1 κουταλιά τής σούπας ελαιόλαδο, σωτάρισα 100 γραμ. σπανάκι και 60 γραμ. σέσκουλα.
Πρόσθεσα ½ κόκκινη πιπεριά, ένα χλωρό κρεμμύδι, λίγο άνηθο, αλάτι και πιπέρι.
Τα άφησα όλα μαζί για να μαραθούν και πρόσθεσα 80 γραμ. ανθότυρο, 80 γραμ. τυρί φέτα, και 4 κουτ. τής σούπας γάλα. Τα ανακάτεψα καλά και γέμισα τα ζυμαρένια χωνάκια!
Υπέροχα, πεντανόστιμα και πολύ όμορφα!
Εναλλακτικά, μπορείς να τα γεμίσεις με φέτα, ανθότυρο, πιπεριά, ελιά και ρίγανη. Ή ότι άλλο τραβά η όρεξή σου!
Μείνε συντονισμένος για την γλυκιά εκδοχή 😉
Αν τυχόν έχεις απορίες, με χαρά να σε βοηθήσω 😊
Η αρχική ιδέα ανήκει στην κυρία Ellie την οποία πια δεν μπορώ να βρω😶
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου