ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΚΟ ΚΑΙΡΟ ...
Κρακεράκια λαδιού με φέτα και γραβιέρα
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Συννεφιά σήμερα εδώ στη Θεσσαλονίκη. Αλλά, κόντρα στον κακό καιρό, με παρέα την καλή μου διάθεση, είμαι έτοιμη να δημιουργήσω στην κουζίνα μου! Και μιας και τα Χριστούγεννα πέρασαν... μιας και χορτάσαμε γλυκά, επιστρέφω με γεύση αλμυρή! Κρακεράκια λαδιού - τραγανά απ' έξω, μαλακά μέσα - με φέτα και γραβιέρα! Έτοιμοι; Ξεκινάμε!
Υλικά
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις ☑️
90 γραμ. αλεύρι ολικής άλεσης ☑️
60 γραμ. νιφάδες βρώμης☑️
1 φακελάκι ξηρή μαγιά ☑️
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι ☑️
1/3 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ☑️
130 γραμ. νερό ☑️
150 γραμ. στραγγιστό γιαούρτι ☑️
120 γραμ. ηλιέλαιο☑️
30 γραμ. ελαιόλαδο ☑️
140 γραμ. τυρί φέτα ☑️
30 γραμ. γραβιέρα ☑️
Λίγο κόλιανδρο σε σκόνη και λίγο ξηρό θυμάρι☑️
Σουσάμι για επικάλυψη ☑️
200 γραμ. περίπου σιμιγδάλι ψιλό, για το άνοιγμα του φύλλου ☑️
Εκτέλεση
Σ' ένα μπωλ βάζω τα άλευρα και την βρώμη. ☑️
Προσθέτω την μαγιά, ακριβώς από πάνω της την ζάχαρη και περιμετρικά το αλάτι έτσι ώστε να μην έρθει σε επαφή το αλάτι με την μαγιά ☑️
Προσθέτω το νερό κι ανακατεύω με το χέρι ☑️
Προσθέτω το γιαούρτι ☑️
Τέλος, προσθέτω το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο ☑️
Ανακατεύω μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη ☑️
Προσθέτω τα δύο διαφορετικά τυριά τριμμένα ☑️
Αρωματίζω με το θυμάρι και τον κόλιανδρο ☑️
Ζυμώνω για 3-4 λεπτά. Η ζύμη είναι υγρή αλλά ελαστική. Ξεκολλάει από το μπωλ και δεν κολλάει στα χέρια. ☑️
Σκεπάζω το μπωλ και το αφήνω σε ζεστό μέρος για περίπου 45 λεπτά ☑️
Σε επιφάνεια που έχω ρίξει το σιμιγδάλι, ανοίγω ένα μεγάλο φύλλο και κόβω σε τετράγωνα κομμάτια, στο μέγεθος των petit beurre ☑️
Αλείφω με γάλα και ρίχνω λίγο σουσάμι ☑️
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για περίπου 30 λεπτά ☑️
Κατανάλωση 😁
Βγήκαν 43 κομμάτια. Δεν ξέρω αν αύριο θα έχουν μείνει 3 κομμάτια...
Είναι πεντανόστιμα!
Καλή επιτυχία!
Υ. Γ. Και Ω! Τι θαύμα! Έφυγαν τα σύννεφα και βγήκε ένας υπέροχος ήλιος ☀
Καλή διάθεση χρειάζεται! Καλημέρα σε όλους 😃
Παράρτημα *
Επειδή είμαι ανήσυχο πνεύμα, δεν μπόρεσα να μην δοκιμάσω και κάτι ακόμα... Το ζυμαράκι που περίσσεψε, το μισό το έκανα πιο λεπτά και μικρότερα κρακεράκια, τα οποία αρωμάτισα με καπνιστή πάπρικα. Στο υπόλοιπο μισό - και τελευταίο - έδωσα το σχήμα μεγάλων φουντουκιών και τα κάλυψα με τριμμένη γραβιέρα. Υπήρξε διχογνωμία: Στους μισούς άρεσαν αυτά με την πάπρικα και στους υπόλοιπους αυτά με την γραβιέρα 😊
Εις το επανιδείν!
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου