ΜΠΟΡΩ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ; ΝΑΙ! ΣΟΥΠΑ ΜΠΟΡΣ, ΑΛΛΙΩΣ !



 

Μπορώ κι αλλιώς; Ναι! Σούπα Μπορς, αλλιώς!

  Χρόνια τώρα, έβλεπα συνταγές για την σούπα Μπορς, κι όλο έλεγα να την δοκιμάσω... κι όλο το ανέβαλλα, και συνεχώς είχα την απορία... Θα μού αρέσει; Κι αν δεν είναι νόστιμη; Κι αν δεν την πετύχω; Σήμερα όμως ήταν η μέρα που θα έκανα το μεγάλο βήμα!
  - "Θα φορέσω την καλή μου - φτιαγμένη απ' τα χεράκια μου- ποδιά κουζίνας, θα αφήσω την φαντασία μου να με καθοδηγήσει και με όρεξη πολλή, θα φτιάξω την πολυπόθητη σούπα Μπορς."
  Τα υλικά πού χρησιμοποίησα ήταν:
1/2 κιλό μοσχάρι, πλυμένο καλά
2 μέτρια παντζάρια
2 μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους
1 μέτριο κρεμμύδι
1 μεγάλο καρότο
Λάχανο, 2 κούπες κομμένο σε μικρά κομμάτια
Φιδέ, 2" φωλιές"
Ελαιόλαδο (περίπου 5-6 κουταλιές τής σούπας)
Βούτυρο, 1 κουταλιά τής σούπας
Πελτέ ντομάτας, 1 κουταλιά τής σούπας
Χυμό ντομάτας, 5-6 κουταλιές τής σούπας
Ξύδι από κόκκινο σταφύλι, 2-3 κουταλιές τής σούπας
Παραδοσιακό πρόβειο γιαούρτι για το σερβίρισμα
Μαϊντανό, 2 κουταλιές τής σούπας ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι, κατά βούληση

     Έπλυνα, έκοψα το κρέας σε κυβάκια, και το έβαλα να βράσει με 2-3 κ. σ. ελαιόλαδο
     Έτριψα στον χοντρό τρίφτη τα παντζάρια, το καρότο, και το κρεμμύδι.
     Σε τηγάνι έβαλα 2-3 κ. σ. ελαιόλαδο και σωτάρισα πρώτα τα παντζάρια, για περίπου 5 λεπτά.             Μόλις μαλάκωσαν, τα έβγαλα και τα  άφησα στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι, σωτάρισα το καρότο, το έβγαλα, και τέλος, στο ίδιο τηγάνι, έβαλα μια κ. σ. βούτυρο και σωτάρισα το κρεμμύδι.    Επανατοποθέτησα στο τηγάνι τα σωταρισμένα παντζάρια, καρότο, κρεμμύδι, και το ωμό λάχανο. Πρόσθεσα τον πελτέ ντομάτας, τον χυμό ντομάτας και το ξύδι και τα ένωσα όλα μαζί. Και όλα αυτά, την ώρα που έβραζε δίπλα το κρέας. Μετά από 50-60 λεπτά βρασμού του κρέατος, ήρθε η ώρα να τού προσθέσω τις πατάτες για να βράσουν μαζί του για περίπου 10-15 λεπτά. Κι έφτασε η ώρα να γίνει το "πάντρεμα". Στην κατσαρόλα με το κρέας και τις πατάτες, πρόσθεσα όλα τα σωταρισμένα και ποτισμένα με σάλτσα, λαχανικά, πρόσθεσα αλάτι και πιπέρι κι άφησα να βράσουν μέχρι το κρέας να "λιώσει". Λίγο πριν την ολοκλήρωση τού μαγειρέματος, πρόσθεσα τον φιδέ και τον μαϊντανό.
     Η ώρα τής δοκιμής είχε φτάσει!
Σε πιάτο βαθύ, έβαλα μια γενναιόδωρη κουτάλα τής σούπας, πρόσθεσα μια κουταλιά τής σούπας γιαούρτι, έτριψα και μπόλικο πιπέρι, και δοκίμασα! Δεν έχω λόγια! Ήταν υπέροχη!
Το σίγουρο είναι πως θα την ξανακάνω! Την "πειραγμένη" και μαγειρεμένη αλλιώς σούπα Μπορς, θα την ξανακάνω!
Καλή επιτυχία σε όποιον την δοκιμάσει.!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις